ΓΙΑΤΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΩΡΑ

 

Έφηβοι:
Η έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένη ηλικία του ασθενή. Μια πρώτη απαραίτητη επίσκεψη είναι στην ηλικία των 8,5 ετών η οποία συνοδεύεται και με ακτινογραφικό έλεγχο που έχει σαν αποτέλεσμα μια πρώτη εκτίμηση του σχεδίου θεραπείας. Μέχρι αυτή την ηλικία ο ασθενής πρέπει να έχει επαφή με τον παιδο-οδοντίατρό του . Στην ηλικία των 8,5 ετών ο ορθοδοντικός εξετάζει αν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα, τα οποία είναι εύκολο να λυθούν λόγω της οργανικής ανάπτυξης , ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία η λύση τους γίνεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Επίσης από την κλινική εξέταση φαίνεται ο ακριβής αριθμός των παιδικών δοντιών και ο ακριβής αριθμός των μόνιμων δοντιών φαίνεται από τον ακτινολογικό έλεγχο. Η εξέταση αυτή δεν έχει να κάνει με την έναρξη της ενεργής ορθοδοντικής θεραπείας (τοποθέτηση ορθοδοντικών μηχανισμών) διότι τα προβλήματα δεν λύνονται ένα-ένα αλλά παρακολουθώντας τον ασθενή (περίπου μια φορά το εξάμηνο), όπου συγκεντρώνονται όλα τα προβλήματα μαζί και βάση των αυτών καθορίζεται η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας έτσι ώστε να φοράει σιδεράκια (ο ασθενής) για το λιγότερο χρονικό διάστημα (18 έως 24 μήνες).
Εάν λύνονται τα προβλήματα ένα- ένα ο ασθενής θα φοράει σιδεράκια από την ηλικία των 8,5 ετών έως την ηλικία των 14 ετών. Άρα δεν έχουμε συγκεκριμένη ηλικία αλλά έχουμε συγκεκριμένη ορθοδοντική στιγμή η οποία καθορίζεται με την παρακολούθηση του ασθενούς, της οποίας το κύριο έργο της καθορίζεται από την πτώση των παιδικών δοντιών και την ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Ενήλικες:
Η έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που εφαρμόζεται σε έναν έφηβο. Ο ενήλικας πρέπει να αρχίσει με την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό διότι έχει ανατείλει ολόκληρος ο αριθμός των μόνιμων δοντιών και ο ασθενής δεν έχει να περιμένει καμία απολύτως οδοντική μεταβολή. «Ένα πολύ χαρακτηριστικό το οποίο λέω σ ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι δεν ξεκινούν άμεσα την ορθοδοντική θεραπεία και με επισκέπτονται μετά από διάστημα ενός χρόνου είναι το εξής: αν αρχίζαμε τη θεραπεία την πρώτη φορά που ήρθες τώρα θα είχαμε τελειώσει.» Άρα ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ασθενή γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα αρχίσει τόσο πιο σύντομα έχει τελειώσει και φυσικά το αισθητικό αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει. Έτσι ο ασθενής μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει μια τεράστια αλλαγή στο αισθητικό κομμάτι αλλά και στην ψυχολογία τους αφού πλέον είναι ελεύθερος να χαμογελάει χωρίς να κρύβει τα δόντια του.